Lately I've been reading #1

by - petak, lipnja 02, 2017





U svom prvom LIBR postu ću vam napisati kratke sadržaje i dojmove o posljednjih pet knjiga koje su pronašle put do mojih prstiju i znatiželje.




KRADLJIVICA KNJIGA - Markus Zusak

Priču iz 1939. godine i Njemačke kojom vladaju nacisti pripovijeda sama Smrt. Djevojčicu Liesel i njezina mlađeg brata majka je prisiljena povjeriti udomiteljima, a kad na putu prema novom domu Lieselin brat umre, djevojčica na njegovu grobu pronalazi knjigu uz koju će naučiti čitati i koja će joj promijeniti život.
To je početak priče koja istražuje snagu riječi: njihovu moć da potaknu, uništavaju, ali i liječe. Gaseći žeđ za čitanjem, Liesel postaje kradljivica knjiga spašavajući ih iz lomača, skrivajući, čitajući... Zusakov roman o djevojčici i Smrti priča je o nadi i ljepoti koje opstaju usred užasa i tuge, sasvim zasluženo slavljen kao knjiga koja će se pamtiti.

Ova knjiga je među mnogima hvaljena, i to sa vrlo dobrim razlogom, knjiga je divna. Meni je, iskreno, ispočetka trebalo nešto vremena kako bih se zagrijala za čitanje ove knjige, ali ju onda nisam ispuštala iz ruke. Također mi se sviđaju upleteni povijesni elementi, te smatram da ju vrijedi pročitati, ukoliko već niste. I da, naučiti ćete nekoliko jednostavnih njemačkih psovki, koje nisu na odmet. :)




MOJ ŽIVOT NA TANJURU - India Knight

Jeste li loša majka ako potajno maštate o kupnji seksi cipela i prozirnih majica ili ako djecu vozite u školu u donjem dijelu pidžame? Želite redovan seks?... Donekle. Ili, kvragu, to je samo fizička stvar... Nakon nekoliko godina braka pitate se To je to? Možda u vašem braku iskra više ne može frcnuti, ali je zato pozitivan stav čudesan za seksualni život. Možete li biti udani i koketni? Smijete li od života tražiti više? Trebate li zauvijek spremiti visoke potpetice? Morate li uistinu strast zamijeniti prijateljstvom? Uz pomoć Indie Knight uvjerit ćete se da kozmetika MAC, PlayStation, ravioli s bučom i cipele Manolo imaju nešto zajedničko... Britkom duhovitošću i oštroumnim pogledom u suvremeni brak, India Knight vodi čitatelje na beskrajno zabavnu vožnju kroz nespretnu potragu jedne žene za srećom. Ova neodoljivo smiješna i dirljiva, ali i pametna priča o braku i obiteljskom životu u 21. stoljeću, nasmijat će vas do suza.

Ovu mi je knjigu preporučila prijateljica, a pošto je vrlo čitljiva, brzo sam ju i pročitala. Mene sadržaj osobno nije oduševio niti iznenadio, ali mislim da će se svidjeti starijim djevojkama i ženama koje su u potrazi za jednostavnim štivom.




IGRE GLADI - Suzanne Collins

U Panemu, zemlji koja se uzdigla iz pepela na teritoriji koja je u prošlosti bila poznata kao Sjeverna Amerika, održavaju se Igre gladi, u znak sjećanja na Mračne dane, kada se trinaest distrikata pobunilo protiv Kapitola, glavnog grada, i doživjelo poraz. Svaki distrikt mora odabrati jednog dječaka i jednu djevojčicu da učestvuju u Igrama, u borbi na život i smrt.
Igre gladi tretiraju se kao svečanost, sportski događaj, i direktno se prenose na televiziji. Kada šesnaestogodišnja Katniss Everdeen dobrovoljno zamijeni svoju dvanaestogodišnju sestru, otkriva pravi smisao Igara. One su, ustvari, kazna zbog pobune, znak potpune ovisnosti distrikata od Kapitola, i smrtna kazna za učesnike Igara.

Predstavljam vam prvu knjigu trilogije koja je obilježila moj svibanj. Prvi dio trilogije Igre gladi mi je sigurno i omiljeni i najzanimljiviji, jer upoznajemo likove, njihove karaktere i radnja je divno opisana.




PLAMEN - Suzanne Collins

Unatoč svim očekivanjima, šesnaestogodišnja Katniss Everdeen osvojila je sa sinom pekara Peetom Mellarkom Igre gladi. Iako je Katniss pobjedu izborila prkoseći Kapitolu i njegovim nesmiljenim pravilima, čini se da su ona i Peeta sebi i svojim obiteljima zajamčili život u sigurnosti i obilju. Po tome sudeći, trebali bi biti zadovoljni. No sve su glasnije priče o pobuni protiv moćnika, a izgleda kako su mladi suborci postali njena zaštitna lica. Kapitol će to, naravno, razgnjeviti. Kapitol se želi osvetiti.

Plamen mi je nakon prvog djela omiljeni, ili je treći? Ne mogu se odlučiti. A, pošto sam ja idiot ne znam što da napišem bez da spoilam. 




KREJA - Suzanne Collins

Sasvim neočekivano Katniss Everdeen je dvaput preživjela u Igrama gladi. Pa iako je živa izašla iz krvave arene, još uvijek nije sigurna. Kapitol je bijesan. Kapitol želi osvetu. Tko će platiti za nerede? Katniss. A da stvari budu još gore, predsjednik Snow je jasno stavio do znanja da nitko nije siguran. Ni Katnissina porodica, ni njeni prijatelji, ni stanovnici Distrikta 12.

Kreja je posljednja knjiga trilogije. Ispočetka me je razvoj radnje vrlo iznenadio, a naposljetku i donekle rastužio. 

Koje ste vi knjige u posljednje vrijeme pročitali? Obavezno mi napišite preporuke što bih ja trebala pročitati. :)

You May Also Like

3 komentari

  1. Predivan post, draga. Knjige su jako lepe, i iako nisam čitala nijednu po tvom postu sam stekla takavv utisak, pa ih oram pročitati.

    Pregled maja | laAdda​​

    OdgovoriIzbriši
  2. Uvijke, ali uvijek me oduševiš fotografijama. Ne čitam mnoo knjige, ali bih mnogo voljela imati knjigu ''Igre gladi'', gledala sam i film i jedan mi je od omiljenih *O*

    Delilah's Stories

    OdgovoriIzbriši
  3. Pročitala sam Igre Gladi sve dijelove i to su mi jedne od najdražih knjiga. Kradljivicu knjiga planiram pročitati već dugo, ali nikako da krenem. Inače, fotke su divnee!♥

    nevergiveup656.blogspot.hr

    OdgovoriIzbriši